Východná & Poľsko

Slunko už zachodzi, ľistečki žoltňu a mi šicke spominame na horuce ľeto a naše vistupeňa. Ta še kuśčik ohľadnice i vi s nami za našima zažitkami. Ňet nad krajšoho začatku ľeta pre folkloristoch jak je vistupeňe na najvekšom folklornom festivale vo Východnej.

Od 4. do 6. jula bulo vo Východnej neľem čuc naše margecanske pjeśnički, ale i všadzi rozvoňavaľi gruľovniki. Buli to bars šumne tri dni pod totima našima Tatrami. Vieter dul mocni, ale dze tu zaśvecelo i slunečko a ľudze buli zaś viśmjate. V pjatek sme cali dzeň ľem pekľi od rana do večara, ale ľudzom chucelo, ta sme śe cešeľi i v tomto vetru dobrej naladze. V sobotu nas čekal veľki dzeň, bo sme vistupovali na hlavnej scene pred tiśicami divakoch zos scenku Na mladzenki. Ścescje bulo i to, že našu skupinu vibrali do calovečarnoho vistupeňa „Juliana zlatá panna“. Cali dzeň sme skušali abi sme Julianu večar v živom viśelaňu mohli co najľepše začepic, co sce aj mohli vidzic na RTVS 1.

Po teľej roboce sme sebe zasluželi dzeň oddichu, ta v nedzeľu sme už ľem chodzeľi po stankoch a kupovali podarunki rodzinom. I toho roku sme s veľku herdoscu pošli na koncu jula reprezentovac našo Slovensko do suśednoho Poľska, do mescečka Margonin. Spolu zos skupinami z Rumunska, Poľska, Maďarska, Srbska a Ukrajiny sme buli bars dobra partia dze bulo veľo śmjechu, zabavi, tanca i śpjevu. Perše sme śe pošli pokochac miniaturami najznamejšich stavboch zos sveta. Ľudze buli užasne, bars śe im pačeľi našo vistupeňa dze sme ukazaľi tance z našej dzedzini najľepši jak sme mohli.

Po odtancovaňu sme śe šli okupac nedaľeko do blizkoho jazera, dze bula voda čista a cepľučka. Viľet to bul bars dobri, budzeme na ňoho eśči dluho spominac. Posledne augustove dni sme śe cešeľi do Slovinkoch na šumni festival Titilombom. Zos našima kamaratmi folkloristami z blizkich dzedzin sme vitvoreli šumni program, dze sme predstaveľi scenku Ostatňi parobek. Ľudzom śe bars pačela a i nam śe fajne tancovalo, najedli sme śe guľašu, zaśpjevaľi i zatancovaľi. Titilombom toho roku višol bars dobre.

Na dalši dzeň sme už vistupovali v nedaľekich Harichovcoch dze sme zakončeli ľetne vistupeňa. Znace, v Margecanoch mame bars šumne kroje, ta kedz śe začala vo Vranove nad Topľu pripravovac prehľadka krojoch zos vychodnoho Slovenska, margecanski kroj nemohol chibic.

Prehľadka bula krasna a kroje zos veľo dzedzin bars šumne. Dzekujeme za totu priležitosc FS Vranočan, bol to zažitek. Ľeto je za nami a pred nami našo obľubene meśace, dze pripravujeme vašo obľubene Margecanske Fajnoty. I toho roku vas čeka bohati program, veľo tradičnich jedloch, novich chucoch zos śveta, vistupeňa domacich i zahraničnich suboroch. Kuknice program, vežce rodzinu, dzeci i prjaceľoch a price śe ku nam zabavic i dobre najesc.

Kontakt

  • Addresa: Olše 70, Margecany, Slovenská Republika

  • Telefón: (+421)944 103 925

  • Email: info@fskjadlovec.sk

Sleduj nás na: